`IRK De Sabah`

Alhamdulillah...Alhamdulillah...Alhamdulillah...
Hanya lafaz itu yang dapat menggambarkan betapa bersyukurnya diri ini dapat menjejakkan kaki ke SABAH. Sungguh rasa teruja sangat bila dapat ke sana, ye la kalau nak tunggu pergi sendiri ke sana, memang tak la kot. Maklum la bila berkumpulan, memang rasa kita tak terkapai2 di negeri orang. First time la kata kan.


10 jun 2012
Perjalanan bermula dari UIA pada pukul 10.15 & sampai ke LCCT lebih kurang pukul 11 lebih. tu pun kalo xsilap la..maklum la xtengok jam..HU3..Awalkan kami sampai LCCT, padahal flight kami pukul 6.30 pagi pada keesokan hari..Wah, mmg hebat la kami semua malam tu..xtidur sampai ke pagi..oh lupa nak bagitahu yang rombongan kami seramai 29 orang..rasa sangat2 teruja sebab ustazah nazirah ikut sekali..:-)


11 jun 2012
Tepat jam 4.30 pagi, kami dah terpacak tunggu untuk check in..maklum la kata azizah (dia ni org sabah n tahu selok belok mcm mne nk naik flight n sebagainya) time2 mcm ni mmg ramai org, so kitorang kena tunggu awal2 la sbb nak cepat2 masuk..ikut je la kan..tapi yang xboleh dilupakan bila salah seorang ahli rombongan kami terlewat sampai..nasib baik sempat, kalau tak memang sah2 xdapat nak ikut dah kami..cik juma,awk memang buat kami risau la..hehehe..


Masa dalam flight macam2 ragam nufa dapat tengok (ahli rombongan)..sumua pakat2 tidur, yela stay up sampai pagi..so dalam flight ambil la kesempatan untuk tidur sementara tunggu 2 jam untuk sampai ke K.K..padahal nufa pun tidur jugak..ngantuk sangat kot,mana boleh tahan..hehehe..


Tepat jam 9.30 pagi..kami sampai kat K.K..wah !!! teruja sangat..siapa sangka Allah telah mentakdirkan diri ini menjejaki SABAH..Alhamdulillah...sementara menunggu sis azimah (org sabah jgk, yg akan conduct kami ke kg johan jaya..kg dia la )..tercari2 jugak apa yg boleh di makan untuk sarapan pagi tu..alih2 ternampak la KFC..apa lagi, sarapan je la kat situ..KFC pn KFC la..janji boleh mengisi perut..hu3..


Perjalanan untuk ke kg johan jaya memakan masa 5 jam..kalau xsilap nufa la..macam biasa, kami terpaksa bertukar2 bas untuk sampai ke kg tersebut..kata azimah pihak UMS xdapat nak datang ambil kami masa kat airport, so, terpaksa la kami berdikari sendiri..sis azimah banyak sangat membantu..seperti rusa masuk kampung itulah gambaran yang dapat kami tafsirkan..maklum la first time sampai tempat org,mesti semua nampak cantik..tapi memang cantik pun. sempat singgah kat satu tempat tapi xtahu apa nama tempat tu..saja nak ambik gambar sbb tempat tu memang cantik & nyaman + sejuk lagi..






Alhamdulillah pada pukul 5 petang kami sampai kat kg johan jaya dengan menaiki 3 buah bas yang membawa kami kesana..terpinga2...rasa asing sangat..lain sangat dengan kg nufa..(gambaran yg dpt di ungkap)..berehat seketika di rumah azimah sebelum majlis perasmian Misi Dakwah & Khidmat Masyarakat pada malam nya..peserta lelaki xtahu la mereka berehat kat mana..semua azimah yang uruskan..rasa takut jugak bila tiba majlis perasmian malam tu..maklum la kena tinggal kat rumah orang yg xdikenali..nasib baik la dapat serumah dengan rozi, laila n ainon..xde la rasa macam duk sorang2 je kat rumah mak baru tu..hehe..tak disangka2 yg mak angkat nufa baik sangat2..tambah2 anak2 dia memang peramah. first time jumpa kami dah dapat berbual, bercerita macam dah kenal lama..mungkin itulah yang di namakan ukhuwwah.kita kan bersaudara..:-)


12 jun 2012
Pagi2 lagi dah di kejutkan oleh laila..syok2 tidur dengan sejuk lagi..katanya (biar la rahsia antara nufa & laila..hehe)..memang sejuk la kawasan kat kg tu sampai kan nak bangun pun rasa malas..tp kuat kan jgk sbb pagi tu kami kena g ke kebun..nak tolong mak kat kebun la kata kan..hajat di hati, pagi2 lagi nak bangun nak tolng kakak2 angkat baru ni masak..tup2 masuk je dapur semua dah terhidang..hehe..segan jugak la tapi makan je la kan..terasa pelik jugak makanan masyarakat kat kg tu, xpernah lagi kami rasa bihun campur dengan nasi putih..wah !! pelik22 !!...sambil2 nak tunggu mak & kakak2 ajak g kebun, tetiba boleh cuci mata dengan latihan sepak takraw budak laki plak..hehe..bkn gedik tapi nak mengomment sikit..tengok pada gaya diorang main memang confirm2 kalah bila lawan orang kg ptg nanti, yela gaya macam orang xpernah main je sebelum ni..cuma ada sorang dua je yg nampak mcm pandai sikit..maaf la comment lebih2 lak..hu3..masa kat kebun lagi la boleh buat mulut kami ternganga..nasib baik boleh buat2 tenang..memang luas la kebun mak angkat nufa ni..dengan ada kebun getah, kelapa sawit, pisang & macam2 lagi la..apa yang lebih excited, masa bergambar kat kebun..semua tempat rasa nak bergambar,buat kerjanya sikit je..hehe..xpe la,sekali sekala masuk tempat orang,mesti la nak buat kenangan kan..


Malamnya, program kami mengadakan movie show gitu..bukan sebarang movie, kalau tengok betul2 & hayati memang sedih ceritanya..Hafalan Shalat Delisa..best jugak sbb tengok cerita sambil makan..tapi sayang xsempat nak habis sbb lewat dah sangat2..budak2 pun nak sekolah esknya..


13 jun 2012
Kedingan pagi menyambut kami papbila bangun dari tidur..betapa payahnya nak mandi pagi dengan sejuknya hanya Tuhan saja yang tahu, tapi kena kuatkan semangat sebab pagi tu kami ada program motivasi kat sk Bunang & sk Malima..pukul 8 pagi kami dah kena gerak ke sekolah2 berkenaan..nufa, laila & ainon ke sk Malima dan rozi di heret ke sk Bunang...xpe rozi,nanti petang kita jumpa lagi..hu3..




Balik2 dari sekolah2 berkenaan, kami dijamu lunch kat rumah azimah..Sebelah petang pula kami ada DTE ke kg telelebour..macam2 ragam manusia yang jumpa tapi mereka semua ramah2..tu yang membuatkan nufa kagum dengan masyarakat kg kat Sabah ni..Malamnya kami ada majlis penutup Misi Dakwah & Khidmat Masyarakat..ada persembahan dari kami semua, walaupun nampak happyning tapi timbul jugak perasaan sedih sebab dah tahu ni adalah malam terakhir kami di kg johan jaya, keningau...


14 jun 2012
Hari terakhir kami berada di kg johan jaya..lepas je sarapan mak & kakak angkat ajak g tanam pokok limau,sekurang2 nya ada jugak kami tinggalkan kenangan kat rumah tu..macam biasa,ambik gambar xakan kami tinggalkan..hehe..lebih mengejutkan masa kami tengah bersiap2, mak & kakak angkat masuk ke bilik..tiba kami di berikan hadiah..wah..rasa terharu dan sedih sangat..betapa mereka mengingati pada kami beempat..nasib baik xmenitiskan airmata,hampir2 je..






Bertolak dari kg johan jaya ke ranau..kami bermalam di sebuah surau..walaupun xberapa selesa tapi Alhamdulillah ada jugak tempat kami untuk berlindung..malam nya kami di hidangkan dengan kuliah dari seorang ustaz(xingat dah nama nya)..lebih best lagi, malam tu budak laki yang masak untuk kami..apalagi makan je la..Alhamdulillah...


15 jun 2012
Kesejukan yang menggigit tulang menemani pagi kami semua..Tepat jam 9 kalu xsilap la..kami bertolak lagi surau di ranau ke sungai luanti..lebih kurang untuk picnic la jugak sebab siap bawak roti, sardin,epal lagi..kami disajikan dengan urutan oleh ikan2 di sumgai luanti..memang best la..terima kasih pada ustazah sbb belanja kami masuk ke sana..Selepas tu kami bergerak ke ladang teh after solat jumaat..satu kata yang dapat di ungkap "best" first time kan dtg..hampir jam 3, kami bergerak naik ke kaki bukit menuju ke kundasang..makan tengahari kat rumah mak angkat azimah..turun2 je dari bas tu,dah rasa sejuk...terfikir jugak,alangkah best kalau boleh tinggal kat sini..berangan je la..hehehe..Alhamdulillah, makanan ada tersediakan untuk kami semua..sebelum tu pihak tuan rumah meminta jasa baik dari kami untuk membuat tahlil..di conduct oleh abdul fattah & di bacaan doa oleh izzat afif..


Kata azimah kami xberkesempatan untuk melawat ke ladang lembu g dikata kan tempat tu seperti new zeland malaysia..memang betul kot..tapi xpe la,lain kali kami pergi la..bukan rezeki kami untuk kesana kot..Kami bergerak terus ke K.K iaitu rumah kediaman UMS..selesa rumahnya,ala2 banglo gitu..UIA pun xmacam tu..hehe..bermalam di situ sementara menunggu hari esok..


16 jun 2012
Hari terakhir kami berada di Sabah..tepat jam 9 pagi kami keluar dari kediaman UMS menyinggah2 di tempat2 yg agak cantik kat sabah ni sampai xtahu apa nama tempatnya..bukan orang sabah,so,xtahu la..paling di nanti2 kan oleh para muslimat adalah shopping kat pasar filipina..berpinar2 mata tengok mutiara banyak sangat kat situ..wah !! dah xtahu nak beli yang mana dah..kata azimah & azizah, kita kena servey dulu baru boleh beli sbb ada tempat yg murah & ada jugak yg saja buat2 mahal..


Habis shopping kami terus ke airport untuk balik ke semenanjung..sedih nya rasa nak tinggal kan sabah ni..macam nak duk lama lagi kat situ..tapi xboleh..hu3..


flight kami semua ada 2, jadi terpaksa berpisah..satu group naik pada pukul 6.30 & yg satu lagi jam 7.05..tapi xpe, nanti jumpa lagi kat LCCT..ragam kt airport..timbang2 beg takut terlebih berat..rasa nak tersenyum bila ingat balik..selamat tinggal Sabah..jumpa lagi !!


`berakhir Misi Dakwaj & Khidmat Masyarakat xbermakna berakhir perjalanan seorang dai'..perjalanan Dakwah tiada penghujung..kita bukan pemula,kita juga bukan penghujung tetapi kita penyambung..maka jangan hentikan perjalanan ini..Teruskan Berjalan`

exam mood + Fb

As'salam'alaik...

بسم الله الرحمن الرحيم.

[dengan nama Allah yg Maha Pemurah lgi Maha Penyayang]

-yesterday is history, tomorrow is future but now is reality..

[that what i get from my room mate...she always said that term, n now i remember it..cc to siti aisyah]

rasanye blog ni dah lama xdisentuh, bukan xsuka nk menaip tp kadang2 kekangan masa yg bt nu_fa xdpt nk teruskan berbloging...

sedikit masa diambil walaupun skrg dlm mood exam..hu3..

-emmm..nk tulis apa yeee????[actually nk bt luahan perasan skit tp xtau nk mula mcm mne]

............................................

Rutin harian yg nu_fa terbaru: asyik mengadap FB & then baca status org..nu_fa sering tertarik dgn status seorg hamba Allah ni, selalu baca update status dia...

kadang2 nu_fa dpt input dari apa yg dia post...subahanallah..nu_fa sngt2 kagum dgn dia..apa yg dia tulis bkn lah bnde2 yg hanya setakat perkongsian ilmu malah ia memberi bnyk manfaat bt nu_fa..[org lain nu_fa xtau la mcm mne..hu3..]

apa2 pun nu_fa harap dia xsia2 kan ilmu yg dia ada..& bkn post yg dia bt tu hanya tuk meraih publisiti..sbb nu_fa tau dia seorg yg berilmu & org yg nu_fa kenal..[bkn rapat pn tp kanal la..]

xsia2 la kalo nu_fa bkk Fb hari2..semata2 tuk baca post dr seorang hamba Allah yg nu_fa kagum gak dgn nya..

-hurm...rasa nye dah lps dh apa yg terbuku di hati lps tulis kt sini...so,skrg misi tu sambung study for the next exam..moga nu_fa dapat bt yg terbaik..

[bismilillahi tawakaltu ala Allah]


p/s:moga apa di usahakan tidak akan sia2..sesungguhnya percaya lah apa yg kamu usahakan, itulah yg akan kamu dpt..^^

.:-NEW LINE-UP 2011/2012-.:


IRKHS'S.......
"Towards continuity of Al-Qawy Wal Amin through IRKHS'S"

JNGN IZINKAN AKU JATUH CINTA ANDAI MASA BLM TIBA





Ya Allah,
Andai masanya belum tiba,
Jangan izinkan aku untuk jatuh cinta,
Aku memohon agar Kau tunjukkan jalan,
Agar Kau tunjukkan aku tuntutun yang perlu aku lakukan,
Jauhkanlah aku daripada kemaksiatan,
Jauhkanlah aku daripada perkara yang tidak dapat memberi manfaat,
Dan jauhkan aku daripada perkara yang Engkau murkai,
Agar aku dapat menjaga diri.






Ya Allah,
Jika aku jatuh cinta,
Izinkanlah aku menyentuh hati seseorang yang hatinya tertaut pada-Mu,
Jadikanlah aku yang mencintainya kerana agama yang ada padanya,
Jika dia hilangkan agama yang ada dalam dirinya,
Maka hilanglah cintaku padanya,
Sesungguhnya, cinta yang suci itu tidak buta.
Ya Allah,
Dan jika dia mencintai aku,
Biarkanlah dia mencintai aku kerana agama itu juga,
Asalkan dia tidak lebihkan cinta kepadaku melebihi cinta kepadaMu,
Supaya cinta itu bersemi di lembayung keredhaan-Mu,
Kerna dari situ lahirlah rahmah dan mawaddah dalam rumahtangga.

Ya Allah,
Jika ini bukan masanya,
Jika ini belum saatnya,
Dan jika Kau tahu kami belum bersedia,
Selamatkan kami,
Jarakkan kami,
Pisahkan kami,
Agar kami jauh dari khilaf yang merosak izzah dan iffah,
Agar kami tak mengundang murka-MU,
Agar kami dapat lebih menjaga hati,
Agar hati menjadi yang diredhai ilahi.
Ya Allah,
Andai dia bukan untuk ku,
Andai dia bukan jodohku,
Maka berilah ganti yang lebih baik buatnya,
Berikanlah dia insan yang benar benar terbaik buat kehidupannya,
Insan yang benar-benar mampu memimpinnya ke syurga-Mu,
Dan bantulah aku untuk memperbaiki diriku,
Agar aku kukuh dalam mencari cinta-Mu.
Ameen..

OMBAK RINDU versi taubat


tetiba tergerak hati nak tulis pasal ombak rindu dkm entri kali.


sebenar tadi,,duk facebooking..tetiba terbaca ttg OMBAK RINDU versi taubat..


wah menarik!! nak tau apa yg ada dlm ombak rindu versi taubat..jom layan lagu ni & hayati liriknya.

video

alangkah indahnya jika jalan cerita ombak rindu seperti dalam lirik lagu ni..


untungkan..sama2 la kita renungi..

hepi besday !!!!

assalamualaikum w.b.t..
lama rasanya blog ini menyepi dari tinta tulisan
sedikit ruang dan masa dpt juga di ambil kali ni
walaupun seketika tapi tetap di manfaatkan...

alhamdulillah...
balik2 dari cuti sem, dah ada org celebrate besday
tp bukan nu_fa yg punya..hu3...
hepi belated besday my sweetheart...
i will alway pray 4 u..
may ALLAH make ur life full wit love+hapiness+success..
insya'Allah..
khas bt anak sedaraku..

FRUIT DECORATION

1st time bt gubahan buah,,

Bahan2 tuk gubahan: 1) tembikai
                                 2) oren
                                 3)epal

bahan2 yg sikit tp banyak benda & bentuk yg blh dibuat..

step yg 1st, main masuk jer tembakai yg di potong bentuk segi empat sama..


ni 2nd step & last step...
dah siap sebenarnya...

xsangka menjadi jgk gubahan buah ni walaupun xde la cantik sangat...
xkisah la..janji da menang..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...